Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

6100 Sayılı HMK’da Fer’i Müdahilin Statüsü, 
konumu ve Davaya 
katılmasının Koşulları

Mehmet Akif TUTUMLU

I. GENEL OLARAK FER'İ MÜDAHALE

Medeni yargılama hukukunda fer'i müdahale; mevcut bir davada taraf olarak yer almayan üçüncü kişilerin hukukunun korunması amacıyla kabul edilmiş bir kurumdur. Fer'i müdahale yöntemiyle üçüncü kişi, mevcut davaya katılarak, bu dava sonunda verilecek olan hükmün kendisini olumsuz biçimde etkilemesini önlemeyi amaçlamaktadır.1

Fer'i müdahale kurumunun kabulünde sadece yukarıda belirtilen tekil amaç değil, onunla birlikte, şu gayeler de güdülmektedir: Dava sayısının azaltılması, çelişkili hükümlerin önlenmesi; fer'i müdahilin vakıa ve delil sunumu şeklinde yapacağı katkıyla uyuşmazlığın aydınlanması ve nihayet hâkimin gerçek duruma uygun, doğru bir hüküm vermesinin sağlanması.

II. FER'İ MÜDAHİLİN HUKUKİ STATÜSÜ

Yürürlükten kaldırılan 1086 Sayılı HUMK'un 53 ilâ 58'inci maddeleri arasında düzenlenen fer'i müdahalenin niteliği ve fer'i müdahilin hukuki statüsü hakkında doğrudan bir düzenleme mevcut değildi. Ancak mülga Yasanın 57'nci maddesinin birinci tümcesinde, konuyla ilgili sayılabilecek şu hüküm yer almaktaydı: "Müdahil iltihak ettiği tarafla birlikte hareket eder."