Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Taksirle İnsan Öldürme Suçu

Mustafa ARTUNÇ

Taksirle adam öldürme suçu 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’ndaki yeni düzenlemeler de dikkate alınarak tüm yönleriyle, bilinçli taksir de dahil incelenmiştir.

Türk Ceza Kanunu, Taksirle Yaralama, Bilinçli Taksir, Bilinçsiz Taksir, Teşebbüs, Maddi Unsur, Manevî Unsur, Özen Yükümlülüğü, Öldürme Suçu, Fail, Mağdur.

1- Genel Olarak

Yürürlükten kaldırılan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu ’ndaki, “Tedbirsizlik veya dikkatsizlik veya meslek ve sanatta acemilik veya nizamat, ve evamir ve talimata riayetsizlik” ibarelerinin yerini, 5237 sayılı Yeni Türk Ceza Kanunu’nda “taksir” kelimesi almış, taksirin tanımı ise, 22. maddede yapılmıştır.

Tüm hukuk sistemleri taksirle adam öldürmeyi cezalandırmıştır. Bizim Kanunumuz da taksirle adam öldürme eylemini (kasten adam öldürme cezasından daha az olsa da) cezasız bırakmamıştır. Bu suçu kasten adam öldürme suçundan ayıran tek ölçüt, suçun manevi unsurudur.

2- Korunan Hukukî Yarar

Taksirle adam öldürme suçuyla korunan hukukî menfaat, kişinin yaşama hakkıdır. Yaşam hakkı, diğer bütün haklardan yararlanmak için önşart olduğundan bu hakka yönelen bir saldırı bütün haklara yönelmiş sayılır.1