Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Alan Adı ve Alan Adının Hukuken Korunması

Sinem KIZILKAYA

Bu çalışmamda, teknik anlamda alan adı , tanımı ve hukuki niteliği ile bahsettiğim söz konusu iltibas durumları; farklı gerçek ya da tüzel kişilerin aynı alan adını kullanmaları halinde, hangisinin öncelikli kullanım hakkına sahip olduğu ve alan adıyla ilgili dünyada izlenen koruma prosedürü incelenecektir.

Alan Adı , Tüzel Kişilerin Alan Adını Kullanması , Marka , Elektronik Haberleşme , Ticaret Unvanı .

GİRİŞ

Alan adı deyimi, teknik anlamda kullanıldığında insanlara yabancı bir kavram gibi gözükse de aslında teknolojiyle ilgili olan veya ilgili olmayan her sıradan internet kullanıcısının günlük hayatta sıkça karşılaştığı ve kullandığı bir internet unsurdur. Google ya da ebay gibi arama motorlarına anahtar sözcük yazımıyla arama yapılması sayesinde, alan adını akılda tutmak gerekliliği azalsa da ve alan adı ikinci plana düşmüş gibi gözükse de, sonuç olarak bahsi geçen arama motorlarıyla da bağlanılan yer yine o alan adıyla ulaşılmak istenen sitedir.

Önemli olan nasıl bağlanılırsa bağlanılsın, bağlanılan internet sitesinin, gerçekten de ulaşılmak istenen kişiye, kuruma, markaya veya şirkete ait olmasıdır. Meşru bir hakkı olmadığı halde bir markayı alan adı olarak kullanmak iltibasa neden olmakta ve bu haksız durum bir koruma gerektirmektedir. Dolayısıyla özellikle markanın ve ticaret unvanının alan adı olarak kullanımı, alan adının hukuki niteliğinin belirlenmesi ve korunması açısından önem kazanmaktadır. Bu çalışmamda, teknik anlamda alan adı, tanımı ve hukuki niteliği ile bahsettiğim söz konusu iltibas durumları; farklı gerçek ya da tüzel kişilerin aynı alan adını kullanmaları halinde, hangisinin öncelikli kullanım hakkına sahip olduğu ve alan adıyla ilgili dünyada izlenen koruma prosedürü incelenecektir.

I. ALAN ADININ TANIMI VE GELİŞİM SÜRECİ

5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanununun 3’üncü maddesinin (v) bendindeki tanıma göre internet alan adı, internet üzerinde bulunan bilgisayar veya internet sitelerinin adresini belirlemek için kullanılan internet protokol numarasını tanımlayan adlardır1. Bu tanımı daha iyi anlayabilmek için alan adının ve dolayısıyla internetin geçmişine değinmekte fayda bulunmaktadır.