Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Siber Suçlar ve Kolluk Uygulaması

Sybercrimes and Enforcement

Mustafa ÇALIŞKAN

Siber suç kavramı kısaca; “siber sistemler aleyhine veya siber sistemler vasıtasıyla işlenen suçlar” şeklinde tanımlanabilir. Teknolojik altyapılarda yıllardan beri yaşanan değişim ve dönüşüm ise işbu suçların işlenme oranında her geçen gün artışa sebep olmaktadır. Devletler de gerek ulusal düzenlemeler gerekse de müdahil oldukları uluslararası düzenlemeler ile ilgili önlemleri almaya çalışmaktadırlar. Ancak siber suçlarla mücadelenin birçok boyutu vardır.

Bu çalışmada öncelikle siber suçların tarihi gelişimi hakkında bilgi verilecek, siber suçlar kategorize edilecek, sonrasında siber suçlarla mücadelenin hukuki ve güvenlik boyutu ele alınacak, nihayet siber suçlar ile mücadelede kolluk uygulamalarına ilişkin açıklamalara yer verilecek ve çalışma, uluslararası düzenlemeler, Yargıtay içtihatları ve uygulamadan örnekler ile daha da detaylandırılacaktır.

Siber Suçlar, Siber Suçlarla Mücadele Yöntemleri, Siber Suçlarda Kolluk Uygulamaları.

Cybercrimes can briefly be defined as “crimes committed against a cyber system or committed by means of cyber systems”. The change and transformation experienced in technological infrastructures for years cause a substantial increase in the commitment of these crimes. States try to prevent these crimes by making nationwide legal arrangements and cooperating with other states by being a party of international regulations. However, there are many aspects of struggling with cybercrime.

In this study, at first an information about the historical development will be given and then legal and security aspects of the matter will be addressed, finally an explanation about practices of enforcement will be accounted for. Furthermore, the study will be detailed by giving examples of the real-life practices, Supreme Court precedents and international regulations.

Cybercrimes, Methods of Struggling with Cybercrimes, Enforcement in Cybercrimes.

I. Siber Suçların Tarihi Gelişimi

Siber suçlar, ne Türk mevzuatında ne yabancı ülkelerin mevzuatlarında net biçimde tanımı yapılmış bir suç şeklidir. İşbu hususlara ilişkin belki de en kapsamlı düzenlemelerden biri olan ve 6533 sayılı Sanal Ortamda İşlenen Suçlar Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun1 adıyla yasalaşan Avrupa Sanal Ortamlarda İşlenen Suçlar Sözleşmesinde dahi, kavrama ilişkin kapsamlı ve net bir tanım mevcut değildir. Şüphesiz bunun sebebi, teknolojideki hızlı değişim ve dönüşümdür.

Her ne kadar hukuki metinlerde konuya ilişkin bir tanım yapma yoluna gidilmemiş ise de, doktrinde konuya ilişkin birçok tanım ve tartışma mevcuttur. Bilişim suçları, bilgisayar suçları, teknolojik suçlar ibareleri bu suç tiplerini kategorize etmek için yazarlar tarafından kullanılan kavramlardır. Literatürümüzde genelde kullanılan kavram bilişim suçları ibaresidir2 . Uluslararası doktrinde ise siber suç kavramı tercih edilmekte olup, kanaatimizce daha isabetlidir3 . AKBULUT bu suçları, “verilerle veya veri işleme konu bağlantısı olan ve bilişim sistemleriyle veya bilişim sistemlerine karşı işlenen suçlar4”şeklinde; DÜLGER ise, “verilere karşı ve/veya veri işlemle bağlantısı olan sistemlere karşı, bilişim sitemleri aracılığı ile işlenen suçlar” şeklinde tanımlamaktadır5 . Kanaatimizce siber suçlar, “siber sistemler aleyhine veya siber sistemler vasıtasıyla işlenen suçlar” şeklinde tanımlanabilir6 .

Siber suçlar (Cyber Crimes) kavramının, dünya suç literatürüne girişi 1966 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde, bir banka çalışanının, mevcuttan fazla para çekildiğini tespit etmeye yarayan programı kendi hesabını pas geçmesi şeklinde manipüle ettiğinin anlaşılmasının ortaya çıkmasıyla olmuştur7 . 1970’li yıllara gelindiğinde ise bilgisayarlar ile işlenen suçların arttığı görülmüştür. Amerikan equity-funding dolandırıcılığı, Herstatt olayı, Volvo Grup’ta yaşanan veri manipülasyonu olayı ise bu dönemde konuya ilişkin en popüler vakalardır8 . 1970’li yıllardan sonrasında da hız kesmeyen bu ilerleyiş günümüzde doruk noktasına ulaşmış ve dünyayı global bir köy haline getirmiştir. Siber sistemleri bozma, siber sistemler kullanılarak hırsızlık, dolandırıcılık suçlarının işlenmesi, banka veya kredi kartlarının kullanılması suretiyle haksız çıkar sağlanması, siber terörizm faaliyetleri ve hatta siber cinayetler9 yeni gelişen teknolojinin kötüye kullanılması dolayısıyla ortaya çıkan suç tipleridir.

II. Siber Suçların Sınıflandırılması

Siber suçlar, bağlantı, konu gibi çeşitli kriterler gözetilerek sınıflandırılabilir. Biz çalışmamızda Avrupa Sanal Ortamlarda İşlenen Suçlar Sözleşmesini, Birleşmiş Milletler kriterlerini ve işleniş yöntemleri bakımından sınıflandırma yaparak, bu kapsamda açıklamalarda bulunacağız.