Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Futbol Müsabaka Talimatı Kapsamında Müsabakaların Ertelenmesi ve Sonuçları

Competition of Delays and Results Within the Scope of Football Competition Directive

Hakkı Mert DOĞU

Spor, tüm dünyada popüler ve önemli yere sahip olan faaliyettir. Spor Hukuku ise sportif faaliyetlerle birlikte spor süjelerinin arasındaki ilişkilerin düzenleyen genç bir hukuk dalıdır. Spor ve spor hukukunun gelişimi ile birlikte sportif alana ilişkin birçok konunun hukuki temellerini de ortaya koyulması gerekmektedir. Bu bakımdan spor ve spor hukukuna ilişkin çalışmaların arttırılması, bu alanda yeni bakış açılarının kazandırılmasını da sağlayacaktır.

Futbol müsabakaların ertelenmesi ve bu durumun ortaya koyduğu sonuçların ayrıntılı bir şekilde ele alınması, spor hukuku anlamında son derece faydalı olacaktır. Birçok futbol müsabakası çeşitli sebeplerden dolayı ertelenmekte ve gerek kulüpler gerek futbolcular gerekse diğer spor süjeleri bakımından pek çok farklı durum ortaya çıkmaktadır. Makalede futbol müsabakalarının ertelenmesi ve bu ertelemenin sonuçları, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından çıkartılan Futbol Müsabaka Talimatı kapsamında değerlendirilmiştir. Bununla birlikte spor hukuk kapsamında daha önceden incelenmiş bir konu olmayan futbol müsabakalarının ertelenmesi ve bu ertelenmenin sonuçları, verilen örneklerle zenginleştirilmiştir. Ayrıca müsabakaların ertelenmesinin sonuçları açısından özellikle hakem ve seyircilerin durumu üzerinde durulmaktadır.

Futbol, Müsabaka, Spor, Spor Hukuku, Talimat.

Sports is an activity that has a popular and an important position all over the world. Sports Law is a young law school that regulates the relations between sporting activities and sports subjects. In addition to the development of sports and sports law, it is necessary to examine the legal basis of many issues related to sport. In this respect, the enhancement of sports and sport law studies will also provide a new perspective on this area.

The delay of the football competitions and the results of these delays need to be examined will be extremely useful in the sense of sports law. Many soccer competitions are postponed due to various reasons and many different situations arise in terms of football player, clubs and sports subjects. The delay of the football competitions and the results of these delays were evaluated within the scope of Football Competition Directive by the Turkish Football Federation. However, the delay of football competitions and the results of this deferment were enriched with the examples given in the scope of sport law. In addition, the situation of referees and spectators is particularly emphasized in terms of the results of the delay of competitions.

Football, Competition, Sports, Sports Law, Directive.

GİRİŞ

Türkiye Futbol Federasyonu1 tarafından revize edilip 09.08.2017 tarihinde TFF’nin resmi internet sitesinde yayımlanarak2 yürürlüğe giren Futbol Müsabaka Talimatı’nda3 müsabakalara ilişkin birçok düzenlemenin yanında müsabakaların ertelenmesi ve bu ertelemenin sonuçlarına da yer verilmiştir. Söz konusu makalede futbol müsabakalarının ertelenmesi ve bu ertelemenin doğurduğu sonuçlar, FMT dikkate alınarak incelenmeye çalışılmıştır.

Makale iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde müsabakanın tanımı ve çeşitlerinin yanı sıra müsabakaların düzenlenmesi ve bu konudaki usulün belirlenmesi üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ise müsabakaların ertelenmesi ve erteleme sebeplerinin neler olabileceği hakkında ayrıntılı bilgiler verildikten sonra söz konusu ertelemenin sonuçlarına değinilmiştir.

I. MÜSABAKA

Bu başlık altında müsabakanın tanımı, müsabaka çeşitleri ile müsabakaların düzenlenmesi ve usulün belirlenmesi konuları üzerinde durulmaktadır.

Müsabaka, “yarışarak ileri geçmeye, üstünlük sağlamaya çalışma, yarış” ya da “en üstün olanı belirlemek için düzenlenen yarışma” şeklinde tanımlanmaktadır4 . Bu tanımdan hareketle söylenebilir ki müsabaka neticesinde amaç diğer sporculara üstünlük sağlamaktır. Söz konusu üstünlük kendini müsabakalarda yapılan mücadelelerle göstermektedir.

FMT’de müsabaka kavramının tanımı yapılmamıştır. Bununla birlikte müsabaka çeşitlerinin neler olduğu belirtilmiştir. FMT’de müsabaka çeşitleriyle birlikte müsabaka kavramının tanımının yapılması uygun olurdu.