Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yeni Türk Ticaret 
kanununda Anonim 
şirketler İçin Öngörülen Cezaî Sorumluluk Halleri

Soner ALTAŞ

I. GİRİŞ

Bilindiği üzere, 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu (YTTK)1’nda öngörülen ticaret sicili personeline2, ticaret siciline tescil zorunluluğuna3 ve ticaret unvanı ile işletme adına4 ve haksız rekabete5 ve defter ve belge düzeni ile muhasebe standartlarına6 ilişkin cezai sorumluluk hallerine önceki çalışmalarımızda değinilmiş idi. Bu cezai sorumluluk hallerinin önemli bir kısmı, ticaret şirketleri arasında sayılan ve bu çerçevede tüzel kişi tacir olan anonim şirketleri yakından ilgilendirmektedir.

Bununla birlikte, yeni Türk Ticaret Kanununun 562’nci maddesinde, doğrudan anonim şirketleri ilgilendiren bazı özel cezai sorumluluk hallerine yer verilmiştir. Dolayısıyla, bu çalışmamızda, YTTK’nın 562’nci maddesinde öngörülen ve münhasıran anonim şirketleri ilgilendiren cezaî sorumluluk halleri ele alınacaktır. Ancak, YTTK’nın anonim şirketlere ilişkin cezaî sorumluluk hallerini, önceki çalışmalarımıza konu olan cezai sorumluluk hallerinden soyutlamak mümkün değildir. Bu nedenle, Kanunun anonim şirketler için öngördüğü cezaî sorumluluk halleri denildiğinde, önceki çalışmalarımızın da dikkate alınması gerekli görülmektedir.

II. YTTK’NIN ANONİM ŞİRKETLER İÇİN 
ÖNGÖRDÜĞÜ CEZAÎ SORUMLULUK HALLERİ

YTTK’nın 349’uncu maddesinde; anonim şirket kurucuları tarafından, “Kurucular Beyanı” adı altında kuruluşa ilişkin bir beyanın hazırlanarak imzalanması ve beyanda;