Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Birleşme ve Devralma Başvurularında En Sık Karşılaşılan Sorular

Pınar ERYÜREKLİ

Giriş

Bilindiği üzere 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun üç temel ayağından birisi birleşme ve devralmaların denetlenmesidir. Birleşme ve devralmaların denetlenmesi konusunda kanunla getirilen temel düzenlemeler hakkında bugüne kadar çeşitli yorum ve eleştiriler yapılmış, Rekabet Kurulu'nun bu konuda izlemesi gerekli yol hakkında çeşitli öneriler ortaya koyulmuştur.

Bu yazı ile amaçlanan, uygulamanın içindeki bir hukukçu olarak, gerek yerli gerek yabancı bir kişi veya şirketin bir birleşme ve/veya devralma işleminin Rekabet Kuruluna izin için bildirimine gerek var mı sorusunu sormaya başlamasından bu kararı vermesine kadar geçen sure zarfında ve daha sonra şayet bir bildirim zorunluluğu var ise bildirim aşamasında en sık sorduğu sorular ve bu anlamda kişi veya kuruluşları bir nevi bilmece çözme zorunluluğunda bırakan düzenlemelere dikkat çekmektir.

Rekabet Kanunundaki Temel Düzenleme

Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun 7. maddesinde “…teşebbüslerin hakim durum yaratacak ya da güçlendirecek bir sonuç doğurmaya yönelik olarak, ülkenin tamamı veya bir kısmında herhangi bir mal veya hizmet piyasasında rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucunu doğuracak şekilde birleşmeleri veya bir teşebbüsün diğerinin malvarlığının, paylarının veya yönetim haklarının tamamını veya bir kısmını devralması yasaktır” düzenlemesi yer alır. Bunun yanı sıra Kanunun 10. maddesi birleşme ve devralmaların bildirilmesi, 11. maddesi ise bildirilmemesi haline ilişkintemel düzenlemeleri içerir. Ayrıca, birleşme ve devralmaların Rekabet Kurulu’na bildirilmesi ve Kurul tarafından değerlendirilmelerine ilişkin esas ve usuller Kurul tarafından çıkarılan 1997/1 sayılı Tebliğ ile düzenlenmiştir.