Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Rekabet Hukuku Bakımından İngiliz ve Türk Telekomünikasyon Otorileri’nin Karşılaştırılması

OFTEL İngiliz telekomünikasyon sektörünün sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamakla yükümlü devlet kurumudur. OFTEL 1984 yılında çıkarılan Telekomünikasyon Kanunu ile kuruldu. OFTEL’in birçok görevi bulunmasına karşın içlerinde en önemlisi telekomünikasyon lisanslarının devri ve bunların uygulanmasını gözetmektir. Gerektiğinde bu lisans anlaşmalarında değişikliklere gidilmesini sağlama yetkisine de sahiptir.

Telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren her firma lisans alma mecburiyetindedir, bunların arasında yerel kablo şirketleri, mobil telefon operatörleri ve diğer operatör şirketler yeralmaktadır. Bu lisans devirlerinde operatörlerin ne yapıp yapamayacağı ayrıntılı olarak belirtilir. Bir örnek vermek gerekirse her yönüyle dev bir şirket olan eski devlet tekeli British Telecom’un lisans sözleşmesinde temel ağ hizmetleri ücretlerinin belli bir oranın üzerinde olamayacağı belirtilmekte, yerel kablo şirketlerinin sözleşmelerine ise kuracakları ağ yapıları için tutturulması gereken zaman hedefleri konmaktadır. Operatörler tarafından verilen hizmetlerden faydalanan tüketiciler de lisans almak zorundadırlar ve bu lisansların devri ve denetlenmesi de OFTEL’in sorumluluğundadır. Ancak bu lisanslar ferdi olarak değil grup adına verilir; mesela evlerdeki sabit hatlı telefonların kullanım lisansı gibi.

OFTEL’in kuruluş amacı tüketicilerin çıkarlarını korumaktır. Bunu gerçekleştirirken tüketicilerin kalite, fiyat ve tercih hakkı bakımından en iyi hizmeti almasına çalışır. Bu hedefi gerçekleştirmek için elindeki yegane araç ise rekabetin tesisidir. Ne kadar çok rekabet olursa telekomünikasyon sektöründeki hizmet kalitesi de o derecede artacaktır.