Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Opel Hollanda Kararı: Komisyon'un Otomotiv Sektöründeki Kararlılığı

M. Fevzi TOKSOY

Giriş

Avrupa Komisyonu Otomotiv Sektörü’ndeki rekabet ihlallerine taviz vermediğini ve bundan sonra da vermeyeceğini bir kez daha ve yine yüksek bir para cezası vererek gösterdi. Avrupa Komisyonu 28.02.2001 Tarihli Topluluk Resmi Gazetesi’nde yayınlanan kararıyla Opel Hollanda’ya ve General Motors Hollanda’ya Eylül 1996’dan Ocak 1998’e kadar uyguladığı, bayilerinin diğer Üye Ülkelere ihracat yapılmasını engellemeye yönelik uygulamaları nedeniyle 43 Milyon Euro para cezası verdi. Bu, Komisyon’un Volkswagen Kararı’ndan1 sonra aynı konuda verdiği ikinci en büyük para cezası. Ayrıca şimdiye kadar verilen tüm para cezaları arasında en yüksek meblağlı olanlarından.

Komisyon, tüketicilerden gelen şikayetleri değerlendirerek Ortak Pazar içinde otomotiv sektörünün önemli üretici ve ithalatçılarının rekabete aykırı uygulamalarını soruşturmaya başlamıştı, bunun sonucunda ise yeni Otomotiv Tebliği’nin çıkmasına az bir süre kala2 sektörün en önemli markalarından ikisini ağır para cezaları ile cezalandırarak bu sektördeki rekabet ihlallerini ne kadar ciddiye aldığını göstermiş oldu.

Komisyon’un sektörde rekabetin tesis edilmesine karşı duyarlılığının başlıca sebebi tüketici çıkarlarının son derece önemli olduğu bir sektör olması ve daha yeni yapılan bir Komisyon araştırmasına göre Üye Ülkeler arasında önemli fiyat farklılıklarının bulunması. Ortak Pazar’ın en önemli amaçlarından birisi olan tüketicilerin fiyatları en uygun buldukları Üye Ülkeden mal tedarik edebilmelerini sağlamak için Komisyon bu serbest dolaşım ilkesini engellemeye yönelik davranışları hele otomotiv sektörü gibi temel bir sektörde affetmiyor.