Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Küresel Bir Rekabet Hukuku Oluşturulabilir mi?

Ecehan MÜFTÜOĞLU

90’lı yılların başından beri, rekabet hakkında çok taraflı, düzenleyici bir çerçeve geliştirme fikri oldukça tartışılmaktadır. Bu tartışmanın temel amacı rekabete aykırı sınırötesi eylemleri ve bunların uluslararası ticaret ve hukuk üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır.

Günümüzde, rekabet alanında uluslararası işbirliği giderek önem kazanmaktadır. Bölgesel ve iki taraflı anlaşmalarda, OECD ve DTÖ (Dünya Ticaret Örgütü)’nün çalışmalarında da verilen bu önemi farketmek mümkündür. DTÖ’nün antidamping, fikri mülkiyet hakları, telekomünikasyon gibi bazı alanlarda gerçekleştirdiği anlaşmalar rekabetin temel ilkelerini içermektedirler. DTÖ, Uruguay Round sonrasında rekabet sorunlarına eğilmiş ve bu alanda ticarete dayalı rekabet karşıtı önlemler konusunda bir çerçeve anlaşma oluşturmaya çalışmıştır. Çok taraflı görüşmeler sonucunda rekabet politikası üzerine genel bir anlaşmaya varmak olasılıktan uzaktır. Bu nedenledir ki çalışmalar ticarete dayalı rekabet karşıtı önlemler üzerine oluşturulacak bir çerçeve anlaşma yönünde ilerlemektedir.

Rekabet Hukukunun Uluslararası Boyut Kazanması

Global ölçüde bir rekabet rejiminin yararı, öncelikle bazı noktaların karşılıklı olarak tanınması ile ortaya çıkabilir. Bunlar,