Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Avrupa Birliği Aday Ülkelerinin Rekabet Politikaları

Özlem ÖKSÜN

Avrupa Birliği, bir süre önce 13 aday ülkeye ilişkin yıllık raporlarını ve XXXI. Rekabet Raporunu yayınladı. Rekabet Raporu, ülkelerin rekabet politikalarına ilişkin olarak gerçekleştirmiş oldukları gelişmelere değinmekte.

Komisyon, aday ülkelerin rekabet ve devlet yardımlarına ilişkin düzenlemeler, rekabet alanındaki idari kapasiteler ve rekabet kurallarının uygulanmasına ilişkin olarak tatmin edici seviyelere gelip gelmediklerine göre rekabet görüşmelerini süreli olarak durdurmuştur. Rekabet kurallarının uyumuna ilişkin görüşmeler, AB müktesebatını adapte eden ve uygulama konusunda büyük ilerleme kaydeden Estonya, Letonya, Litvanya ve Slovenya gibi ülkelerle Aralık ayında süreli olarak durdurulmuş ve fakat diğer aday ülkeler ile devam etmektedir.

Aday ülke rekabet otoritelerinin karşılaştıkları zorlukların başında karteller, monopol oluşturan birleşmeler ve hakim durumdaki teşebbüslerin ayırımcı davranışları gibi pazarların düzgün işlemesini engelleyici rekabet kısıtlamalarına gerekli önceliğin verilememesi gelmektedir.