Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Rekabet Hukuku ve Devlet

M. Mukadder YAKUPOĞLU

Topluma yararlı olmak üzere kurulan Rekabet Kurumu yürütme erkinin içinde yer alan idari bir kuruluştur ve 4054 sayılı yasaya göre rekabetin korunması yetkisi ve görevi münhasıran bu kurula verilmiştir ama bunu gerçekleştirmek zor görünmektedir.

Bir ürün veya hizmet pazarında rekabet bozulmuşsa bu durumu düzeltmek Rekabet Kurumu’nun asli görevi değil midir? Kurum bu asli görevi yerine getirirken bir devlet kuruluşuyla karşı karşıya gelirse ne yapacaktır? Örneğin bir bakanlık yaptığı uygulamalarla (dikkat ederseniz yasalardan söz etmiyorum) bir ürün veya hizmet pazarında rekabeti ciddi bir biçimde bozarsa Rekabet Kurumu’nun bu eyleme karşı bir yaptırımı olabilecek midir?

Hukukun en temel ilkesi kanun önünde eşitliktir. Rekabet yasasına aykırı bir eylemin varlığı halinde, Rekabet Kurumu’nun doğrudan müdahale etmesi gerekir. Çünkü iktisadi bir eylem herhangi bir kişiyi veya tüzel kişiyi teşebbüs haline getirir. Rekabet yasası karşısında devletin bir ayrıcalığı olamaz. Çünkü devlet iktisadi yaşamın bir ajanı haline geldiği andan itibaren her teşebbüs gibi iktisadi yasalara uymak zorundadır.