Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Türkiye’de Rekabet Hukuku ve Uygulaması

Tunay KÖKSAL

Giriş

“Bilindiği gibi, Türkiye Avrupa entegrasyon hareketine katılmak amacıyla 31 Temmuz 1959 tarihinde Avrupa Ekonomik Topluluğu’na (AET) tam üyelik başvurusunda bulunmuştur. AET, bu başvuruya verdiği yanıtta, Türkiye’nin kalkınma düzeyinin tam üyeliğin yükümlülüklerini üstlenmesine imkan vermediğini belirtmiş ve tam üyelik koşulları gerçekleşinceye kadar geçerli olacak bir ortaklık ilişkisi önermiştir. Türkiye ile AET arasındaki söz konusu ortaklık ilişkisi ise 12 Eylül 1963 tarihinde taraflar arasında imzalanıp; 1 Aralık 1964’ten itibaren yürürlüğe giren Ankara Anlaşması ile başlamıştır.

6 Mart 1995 tarihli ve 1/95 sayılı Ortaklık Konseyi Kararı’nın 1 Ocak 1996 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesiyle de Türkiye ile Avrupa Topluluğu arasında sanayi ürünlerini (ve işlenmiş tarım ürünlerinin sanayi paylarını) kapsayan bir Gümrük Birliği oluşturulmuştur.

Gümrük Birliği, ortaklık ilişkisinin son dönemini oluşturmaktadır. Ankara Anlaşmasında tamamlanması için belli bir süre öngörülmeyen bu son dönem, büyük bir olasılıkla Türkiye’nin tam üyeliğinin gerçekleşmesiyle sona erecektir.”1