Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Avrupa Birliği’nde Devlet Yardımlarının İzlenmesi ve Denetlenmesi

Tunay KÖKSAL

1.1. Giriş

Avrupa Komisyonu’nun devlet yardımlarını kontrolü, üye devletler tarafından uygulanan veya öngörülen devlet yardımı tedbirlerinin takip edilmesiyle ilgilidir. Bizzat Avrupa Komisyonu’nun farklı yardım programlarına ve farklı amaçlarlarla (kamu) mali kaynaklarını dağıtmasına karşın, AB üye devletlerinin üzerinde uzlaşmış olduğu Topluluk program ve yardımları, Avrupa politikasıyla uyumludur ve denetlenmeleri gerekmektedir.

Avrupa Komisyonu’nca uygulanan biçimiyle devlet yardımlarını kontrolü, Avrupa Birliği’ni oluşturan farklı üye devletlerin sağladığı devlet yardımlarıyla ilgilidir. Bu tip yardımların Avrupa Ortak Pazarı içindeki rekabeti bozma ihtimali bulunmaktadır: esasen, devlet tarafından “fonlanan” bir şirket, bu desteğe sahip olmayıp ürettiği karla ayakta kalan bir şirketten her zaman daha güçlü olacaktır. Ayrıca, devletin mali destek sağladığı sürece, piyasaya uygun (ve piyasa tarafından talep edilen) ürünler üretmek ve bu faaliyetten kar elde etmek arasındaki doğrudan ilişki daha az önemli hale gelecek ve devletin desteklediği şirket rekabetçi ve üretken yapısını kaybedecektir.

Ayrıca, ortak Avrupa para birimi “euro”nun 2002’den itibaren piyasaya sürülmesi nedeniyle, farklı üye devletlerin hükümetleri tarafından yaratılan bozulmalara izin verilmesi artık mümkün olmamaktadır. Bu bozulmaların para spekülasyonuna yol açabilecek şekilde, Avrupa tek pazarı bünyesindeki (bölgesel) farklılıkları vurgulama ve ayrılık yaratma olasılığı yükselmiştir.