Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Avrupa Birliği’nde Birleşme-Devralma İşlemleri Üzerine Yeni Düzenlemeler

Zeynep OKUR

4064/89 sayılı “Birleşme ve Devralma Tüzüğü” 21 Aralık 1989 tarihinde AB Komisyonu tarafından kabul edilmiş olup, 21 Eylül 1990 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Tüzük Topluluğu etkileyen her türlü birleşme işlemini kapsamakta olup, bu tür vakalara ilişkin olarak Komisyon’a mutlak yargı gücü tanımaktadır. Ayrıca, bu Tüzük ile devralma işlemine ilişkin olarak başvuruda bulunan taraflara “one stop shop” prensibi olarak da bilinen ve yapılacak bir birleşme veya devralma işlemi için her üye devletin Rekabet Kurumu’ndan ayrı ayrı izin almak yerine sadece AB Komisyonu’ndan izin alma hakkı tanınmaktadır.

Halihazırda yürürlükte bulunan AB Birleşme ve Devralma Tüzüğü’nün hangi anlaşmaların bildirim kapsamında olacağını belirten ciro eşikleri ile ilgili 1’inci maddesi ve hangi tür birleşme veya devralmaların Komisyon tarafından, hangilerinin ise ilgili üye devletlerin Rekabet Otoritesi tarafından sonuçlandırılacağını belirten 9’uncu maddesinin değiştirilmesi gerektiği cihetiyle, Komisyon tarafından taslak olarak hazırlanan ve aşağıda anlatılan yeni Birleşme ve Devralma Tüzüğü önerilmiştir. Bu vesileyle, yapılması planlanan ve yukarıda anılan maddelere ilişkin değişiklikler sayesinde Komisyon, 4064/89 sayılı Tüzüğü bir bütün olarak inceleme imkanı bulmuş ve böylelikle gerekli görülen maddeler hakkında da yeni öneriler getirmiştir.

Komisyon 11 Aralık 2001 tarihinde 4064/89 sayılı AB Birleşme Tüzüğünü gözden geçirmek amacıyla “Yeşil Kitap” yayımlamıştır. Buna göre, Birleşme Tüzüğü öncelikli olarak aşağıda belirtilen konulara göre gözden geçirilecektir: