Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Rekabet Hukukçuları Derneği

Arif ESİN

4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un uygulama bulduğu süre altı yılı aştı. Rekabet Kurumu’nun çalışmalarından kimi kesimler fevkalade memnunken kimi kesimler Kurum’a ağır eleştirilerde bulunuyorlar. Bu eleştiriler Kurum’un yavaş işlemesi üzerine yoğunlaşırken, yapılan bildirimlere verilen cevapların aylar ya da yıllar alması, Kurul’un gerekçeli kararlarını hiç yazmaması ya da üç dört sene gibi gecikmeler ile yazması ve bunun sonucu kararların yargı denetimden adeta kaçırılması, ikincil mevzuatın çıkartılmasındaki gecikmeler ve hatalar belli başlı eleştiri konularıdır. Kaldı ki benzer eleştirileri Avrupa Birliği Komisyonu’nun Türkiye’ye ilişkin İlerleme Raporları’nda rastlamak mümkündür.

İdari ve mali özerkliği haiz kurumların çalışma ve tasarruflarından tüm kesimlerin memnun olması zaten beklenmemelidir. Burada özel kesime düşen görev Türkiye’nin uluslararası rekabet arenasında yer alabilmesi için ülkemizde rekabeti kısıtlayıcı ya engelleyici eylemlerden kaçınması ve bu anlamda Rekabet Kurumu’na yapıcı eleştirilerde, hatta önerilerde bulunmasıdır. Teşebbüsler rekabeti kısıtlayarak kar veya pazar payı elde edebilirler, ancak uluslararası rekabet piyasasında elde etmiş bulundukları yapay gücü kullanmaları mümkün değildir. Hatta bu yapay güç onları bu piyasalarda daha da rekabet edemez hale sürükler.

Türkiye’de rekabet hukuku uygulamalarını yakından takip etmek, çıkartılacak yeni düzenlemelerde Türkiye Cumhuriyeti’nin taahhüdü olan AB mevzuatına uyumlu davranılmasını kollamak, kamu bürokrasisinde yaygın olan kayırmacılık hastalığı ile mücadele etmek ve bu bilim dalını ülkemizde geliştirmek üzere Rekabet Hukukçuları Derneği’ni (“RHD”) kurduk.