Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Türk Kamu İhaleleri Sisteminin Avrupa Birliği Kamu İhaleleri Sistemi ile Uyumlaştırılması

Tunay KÖKSAL

Avrupa Birliğini oluşturan Devletler, Avrupa Ekonomik Topluluğunu kuran Roma Antlaşması ile birlikte ekonomik bütünleşme amacı doğrultusunda, önce 1968 yılında Gümrük Birliğini gerçekleştirmişler, 1993 yılı başında da “Tek Pazar” hedefine yönelik olarak malların, kişilerin, sermayenin ve hizmetlerin serbest dolaşımına mani olan son engelleri de kaldırmışlardır. Kamu ihaleleri konusu, Kurucu Antlaşmaların hiç birisinde bağımsız bir başlık altında düzenlenmiş değildir.

Ancak, özellikle Avrupa Topluluğu Andlaşmasının malların (23-31. Md.), işgücünün (39-42. Md.), hizmetlerin (49-55. Md.) ve sermayenin (55-60. Md) serbest dolaşımı ile yerleşme serbestisine (43-48. Md) ilişkin kuralları, bu alana ilişkin mevzuatın uyumlaştırılması (94-97. Md) için yeterli hukuksal dayanağı sağlamaktadır.1 Kamu ihaleleri AB ekonomisinde çok önemli bir role sahiptir. 1996 yılında Topluluğun Gayri Safi Milli Gelirinin %11’lik bölümüne tekabül eden 720 Milyar ECU tutarında ihale yapılmış olması, ihalelerin bu rolünü açık bir biçimde göstermektedir.2

Tamamen açık tek bir pazarın yaratılması ancak bütün şirketlerin eşit şartlarda sözleşme için rekabet edebildikleri durumda sağlanabilir. Bu amaçtan hareketle 1971 yılından bu yana ihale sistemini düzenleyen çeşitli Direktifler AB ihale sistemine yön vermiştir.