Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Rekabet Hukuku’nda İlgili Pazar ve İkame Edilebilirliğin Tanımı

Yasemin ZÖNGÜR

Rekabet hukukunda ilgili pazar ve ikame edebilirlik kavramı pek çok tebliğ içerisinde yer almakla birlikte özellikle motorlu taşıt araçlarına ilişkin grup muafiyeti tebliğinin önemli açılımlarından birini oluşturmaktadır. Zira gerek eşdeğer yedek parça konusunda olsun gerekse muafiyetin geri alınmasındaki yeri olsun ya da hangi taşıt araçlarının bayilere verileceğinde dair belirlenecek kıstaslarda kullanılsın ilgili pazar ve ikame edebilirlik kavramı sözkonusu tebliğin de rekabet hukukunun diğer alanlarında olduğu gibi önemli kavramlarını oluşturmaktadır. O bakımdan bu kavramların iyi bilinmesinde fayda vardır.

Birinci Bölüm

Pazarın tanımının yapılması teşebbüsler arasındaki rekabetin sınırlarının çizilmesini sağlayan bir araçtır. İlgili ürün ve coğrafi pazarın sınırlarının çizilmesi, mevcut rekabeti engelleyici davranışta bulunma gücüne sahip teşebbüslerin belirlenmesini ve bu teşebbüslerin rekabeti etkileyecek davranışlarının engellemesini hedeflemektedir.

Bu bağlamda, yukarıda belirtilen çerçeve doğrultusunda ilgili pazar tanımı teşebbüslerin pazardaki paylarının hesaplanmasını sağlarken, teşebbüslerin hakim durumda bulunup bulunmadığının tespiti ve Antlaşma’nın 81’inci maddesinin uygulama alanına ilişkin olarak da bilgi vermektedir.