Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Rekabet Edebilen Bir Avrupa İçin Etkin Rekabet Politikası

Selen SÜMER

1. Giriş

Rekabete dayalı serbest piyasalar, Avrupa şirketlerine etkinliklerini ve teknolojik yeniliklere ayak uydurabilme yetilerini güçlendirmek için en iyi imkanı sunmaktadır. Yoğun rekabet ortamları, çoğu zaman ekonomik gelişmenin ve yarışım gücünün de tetikleyicisi olmaktadır.

Avrupa Birliği’nde rekabet politikası ekonomi üzerinde doğurduğu etkiler sebebiyle özel bir önem taşımaktadır. AB’nin rekabet politikası, Lizbon stratejisi doğrultusunda saptanan hedeflere ulaşmak ve uyumlu bir Birlik politikası çerçevesinde Avrupa sanayisini ateşlemek için kilit aygıtı oluşturmaktadır. Bu bağlamda, On yeni üye ülkesinin Birliğe kesin üyelik tarihleri olan 1 Mayıs 2004 tarihinde getirilen yeni düzenlemeler, aktif bir rekabet politikası için gerekli olan temelleri güçlendirmektedir. Avrupa Komisyonu, Avrupa sanayinin rekabet güçünü tetikleyebilmek için öngörülen ve daha etkin bir rekabeti hedefleyen yeni politikası çerçevesinde getirilen yeni düzenlemelerin ne şekilde algılanması gerektiği üzerine açıklayıcı kılavuzlar yayımlamaktadır.

Lizbon stratejisine hayat vermek için 26 Mart 2004 tarihli Zirve’de biraraya gelen Üye devletlerin Hükümet ve Devlet Başkanları, piyasaların işlerliğinin iyileştirilmesiyle beraber teknolojik araştırma ve geliştirmelerin teşvik edilmesi yolu ile rekabet ortamının güçlendirilmesini kararlaştırmışlardır.