Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Motorlu Taşıtlar Sektöründeki Dikey Anlaşmalar ve Uyumlu Eylemlere İlişkin Grup Muafiyeti Tüzüğü Üzerine Önemli Açıklamalar

Arif ESİN

Avrupa Birliği’nde 1400/2002 sayılı1 otomotiv sektörüne ilişkin grup muafiyeti düzenlemesi yürürlüğe girdiği günden itibaren uygulamasına yönelik önemli bazı noktalarda tereddütler hasıl olmuştur. AB Komisyonu yayımlamış bulunduğu kılavuzlar ve görüşler ile bu tereddütleri ortadan kaldırmaya ve düzenlemenin tüm kesimlerce benzer biçimde algılanmasına ve uygulanmasına çalışmaktadır. Komisyon’a en fazla intikal eden soru çeşitleri ve açıklama isteklerinin önümüzdeki aylarda Türkiye’de yürürlüğe girecek olan tebliğ için de geçerli olacağı kuşkusuzdur. Rekabet Hukuku alanında Avrupa Birliği ile mevzuat uyumu kurulan Türkiye’de üretici, distribütör, satış ve satış sonrası hizmet sunan teşebbüslerin bu deneyimden yararlanmalarında büyük fayda vardır.

Motorlu Taşıtlar Sektörü’nde yer alan teşebbüslerin uygulamaya yönelik olarak tereddüte düştükleri noktaları üç grupta toplamak mümkündür. Bunlar: Yeni araç satışına, bakım-onarım faaliyetlerine ve sistemle ilgili genel nitelikteki tereddütlerdir.

1. Yeni Araç Satışı İlişkin Tereddütler

a.Garanti kapsamının coğrafi sınırları meselesi: Garanti kapsamındaki yeni bir aracın Avrupa Birliği ülkelerinin her yerinde bu kapsamdan yararlanmasının mümkün olup olmadığı tüketicileri çok yakından ilgilendiren bir konu olduğu gibi sektörde faaliyet gösteren teşebbüsleri de yakından ilgilendirmektedir. Tüketici istediği her hangi bir AB ülkesinde satın aldığı yeni bir aracın istifade ettiği garanti kapsamındaki her türlü imkana diğer ülkelerde de sahiptir. Bunun açık anlamı bir üreticinin vermiş olduğu garanti tüm ülkeler için geçerlidir.