Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Avrupa Birliği Komisyonu İlerleme Raporu Çerçevesinde Bağımsız Düzenleyici Kurumların Durumu ve Düzenleyici Denetleyici Kurumlar Hakkında Kanun Tasarısının Düşündürdükleri

Tunay KÖKSAL

Tam üyelik müzakerelerine başlayabilmek için 17 Aralık 2004'te Avrupa Birliğinden tarih alan Türkiye açısından her zamankinden daha önemli olan 6 Ekim 2004 tarihli İlerleme Raporu’nun "Rekabet Politikası" başlıklı 6. Bölümünde konumuzla ilgili olarak aşağıda sunulan tespitler yapılmış bulunmaktadır:

"Rekabet Kurumu bağımsız bir kurumdur ancak hükümetin, bir çerçeve mevzuat kabul ederek bağımsız tüm düzenleyici kurumlar için tektip bir organizasyon yapısı tesis etme yönündeki son gayretleri, Rekabet Kurumu'nun faaliyetlerinde olası bir siyasi müdahale konusunda endişeler ortaya çıkarmaktadır."

"Rekabet Kurumu, rekabet kurallarının uygulanmasından sorumlu olan tek organdır. Bununla birlikte, Parlamento dahil tüm kamu kuruluşları, rekabetin mevzuat veya idari kararların kabulü yoluyla bozulmamasını sağlamalıdır. Hem birincil hem de ikincil mevzuattan kaynaklanan mevcut hukuki engeller, rekabetin ciddi şekilde bozulmasına neden olmaktadır. Rekabet üzerinde etkisi olabilecek her tür mevzuatın hazırlanmasında, Rekabet Kurumunun görüşlerinin dikkate alınması gerekmektedir."