Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

AB Motorlu Araçlar Muafiyet Tüzüğünün Beş Yıl Sonunda Değerlendirmesi

Motorlu Araçların Dağıtım ve Hizmet Anlaşmalarına Dair Grup Muafiyeti Tüzüğü 1995 yılında yürürlüğe girmişti ve 2002 yılı sonuna kadar da yürürlükte kalacak. Bu tarihten sonra çıkarılacak yeni grup muafiyeti tüzüğü ise mevcut tüzükten elde edilen tecrübeler ışığında hazırlanacak. Bu açıdan mevcut tüzüğün değerlendirmesini yapmak önemli gözüküyor.

Avrupalı motorlu taşıt üreticileri tedarikçi giderlerinden gerçekleştirdikleri önemli orandaki maliyet düşüşünden sonra şimdi de dağıtım sistemlerini rasyonelleştirerek maliyetlerini düşürmeyi planlıyorlar. Birçok üretici öncelikle bayi sayılarını azaltmakla işe başlamayı düşünüyor. Bunun yanında yeni imkanlar sunan elektronik ticaret çok kullanışlı bir galeri işlevi görüyor ancak online satışlar yok denecek kadar az düzeyde.

Tüketiciler ise motorlu araçlar oldukça pahalı oldukları için fiyatlara çok dikkat ediyor ve AB içindeki bütünleşme süreci gerçekleştikçe ve yeni iletişim teknolojileri sayesinde istedikleri malı en ucuza alabilmek için ülke ülke gezebiliyor. Tüketiciler Internet üzerinden diğer bir üye ülkede daha ucuza buldukları arabayı almak istediklerinde kendileri ile o ülkenin alıcıları arasında bir ayrımcılık yapılmasına çok tepki gösteriyorlar çünkü böyle bir durum Ortak Pazar’ın işleyişine aykırı. Bu konuda İngiliz Tüketiciler Derneği 20.000 imzalı bir şikayet mektubunu Avrupa Komisyonu’na gönderdi. Bunun sebebi İngiltere’de araba fiyatlarının diğer üye ülkelere oranla oldukça yüksek kalması.