Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Çamaşır Makinelerinde Enerji Verimliliğinin Arttırılması Anlaşmasına İlişkin Komisyon Kararı Hakkında Açıklamalar

Özlem ÖKSÜN

CECED (Avrupa Konseyi Yerli Alet Üreticileri) tarafından 24 Eylül 1997 tarihinde yapılan Menfi Tespit/Bireysel Muafiyet bildiriminde, ATAG, Bosch-Siemens, Brandt, Candy, Electrolux, Merloni, Miele, Whirlpool, Dolmar, Smeg ve Fagor gibi CECED üyesi teşebbüsler, tekstil ürünlerinin temizlenmesi amacıyla evlerde kullanılan çamaşır makinelerine ilişkin anlaşmaya taraf olmuşlardır. İlgili anlaşmada, tanımı yapılan ve tarafların faaliyet gösterdiği ilgili ürün pazarı Avrupa Ekonomik Topluluğu olarak tespit edilmiştir. Anlaşmayı imzalayan üretici teşebbüsler Avrupa Ekonomik Topluluğu pazarının % 90,5’ini kapsamaktadır. İlgili coğrafi pazara yapılan ithalat ise nihai satışların % 5 - 7’sini kapsamaktadır.

Avrupa Birliği içerisinde satışı gerçekleştirilen çamaşır makineleri, enerji verimliliği oranına göre (yük Kwh/kg) A’dan (en çok verimli) G’ye (en az verimli) kadar yedi kategoriden oluşmaktadır1. İlgili anlaşma (i) çamaşır makinelerinin üretim ve ithalatı, (ii) izleme ve raporlama, (iii) tüketicinin eğitilmesi ve teknolojik gelişmelerin desteklenmesi taahhütlerini kapsamaktadır. Anlaşma 31 Aralık 2001 tarihine kadar yürürlükte kalacaktır ve bu zamana kadar yeni katılımcılara açıktır2.

Üretim ve ithalat: İlgili anlaşma marifetiyle taraflar, 31 Aralık 2000 tarihine kadar AB ortalaması olan 0,24 Kwh/kg’a ulaşmak amacıyla aşağıda sunulan kategorilerdeki ürünlerin üretim ve ithalatını durdurma kararı almışlardır: