Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Türk Rekabet Hukuku

Gülperi YÖRÜKER

Türk Rekabet Hukuku, 1 Aralık 1994 tarih ve 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun ve sonraki ilgili Tebliğler çerçevesinde düzenlenmiştir.

Rekabet Kanunu, hem anayasal yükümlülüklere, hem de ekonomik bütünleşmenin başarılması için, Türkiye’deki Rekabet Hukuku'nun Avrupa Birliği mevzuatına uygun hale getirilmesi ve etkin bir şekilde uygulanmasının teminine ilişkin Gümrük Birliği'nden kaynaklanan taahhüte uygun olacak şekilde yasalaştırılmıştır. Bu taahhüt, Gümrük Birliği'nde Association Counsel’in 1/95’ı kararı ve Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki 1963 Association Anlaşması'ndan kaynaklanmaktadır. Bunun sonucu Kanunumuz, Avrupa'daki muadili mevzuatını (yani, Roma Anlaşması'nın 91. Madde ve devamı hükümleri), büyük ölçüde karşılamaktadır.

Rekabet Kurumu, kanunun uygulaması ve denetimi ile sorumludur. Her ne kadar, idari ve yarı-adli bir organ olan kurum, Sanayi ve Ticaret Bakanlığına bağlı ise de, idari ve mali yönden bağımsızdır. Bu kurum, Rekabet Kurulu ("Kurul"), bir direktörlük ve çeşitli servis bölümlerinden oluşmaktadır.