Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Rekabet Hukuku’nda Elektronik İmza

A. Ceyda AKBAL,Arif ESİN

1. Elektronik İmza Üzerine Genellemeler

Rekabet Hukuku temelinde teşebbüslerin birbirleri ile rekabete girerek kaliteli, ucuz ve çeşitli mal ve hizmet sunmalarını amaçlamaktadır. Bu bakımdan piyasalara dışarıdan müdahalede bulunmak rekabeti kısıtladığı ya da engellediği kabul edilerek yasaklanmıştır. Rekabetin tesis edildiği bir pazarda arz ve talebin rahatlıkla buluştuğu kuşkusuzdur. Böylelikle piyasaların bölüşülmesi ya da dağıtım kanallarının rekabeti eksiltici bir biçimde kontrol altında tutulması mümkün değildir. Zaten bu tür girişimler -bazı özel durumlar için muafiyetler tanınmakla birlikte- hukuka aykırı ve yasaktır.

21.yy. enformasyon teknolojilerin büyük ölçüde piyasa ekonomisini yeniden şekillendireceği bir çağ olarak algılanabilir. Bugün için ortaya çıkan yenilikler önümüzdeki elli yıl içerisinde ortaya çıkacak gelişmelerin çok küçük bir kısmıdır.

Bu gelişmeler karşısında hemen akla gelen ilk soru; Rekabet Hukuku’nun önemli bir bölümünü oluşturan dağıtım anlaşmaları ve bunlara tanınan muafiyet rejimi enfoteknolojik gelişmelere ne denli ayak uydurabilmektedir, sorusudur. Acaba kamu kesimi ya da özel kesimin bir bölümü son yılların hızlı gelişen ticaret biçimi olan elektronik ticareti teknik engeller ile önleyerek piyasaları kilitlemeyi ya da bölüşmeyi amaçlamaktalar mıdır? Bu türdeki olası girişimlere karşı Rekabet Otoriteleri’nin tavrı ne olabilecektir?