Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

British Interactive Broadcasting Komisyon Kararı Üzerine Bazı Açıklamalar

Bora DUVAN,Taylan UYSAL

Komisyon, 15 Eylül 1999 tarihinde British Inteactive Broadcasting LTD. (şimdiki ismiyle Open) ortak girişimine Avrupa Birliği Antlaşması’nın 81 (3) maddesi gereğince şartlı muafiyet tanıyan bir karar aldı. İngiltere’deki tüketicilere yeni bir hizmet olan sayısal interaktif televizyon hizmetlerini sağlamak maksadıyla gerçekleştirilen Open ortak girişim işleminin tarafları ise BskyB, BT Holdings Limited, Midland Bank plc. ve Matsushita Electiric Europe Ltd. şirketleridir. Ortak Girişim’in kuruluş amacı, müşterileri ile interaktif ilişkiye girecek olan bankalar, süpermarketler, seyahat acentaları gibi firmalara gerekli teknolojik altyapıyı sağlamak. Open aracılığıyla verilecek başlıca hizmetler ise ev bankacılığı, evden alış-veriş, tatil ve seyahat hizmetleri, televizyon oyunlarının interaktif ortam yoluyla satın alınması, on-line öğrenme, çeşitli eğlence hizmetleri, internet ve e-mail hizmetleridir.

Komisyon’un BIB işleminde aldığı bu örnek kararın, tüketicilere sunulacak olan yeni sayısal interaktif hizmetler pazarında rekabetin sağlanmasına ilişkin gelecek Komisyon kararlarına da emsal teşkil edeceği şüphesizdir. Nitekim, bu tip teknoloji yoğun hizmetlerin ekonomik önemi gün geçtikçe artmakta ve bu hizmetler bazı kimselerin “dijital kapitalizm” olarak nitelendirdiği ve gelecekte oluşacak teknolojik uyum ve küreselleşmeyi beraberinde getirecek pazar yapısının ilk adımlarıdır.

BIB kararı, Komisyon’un daha önceki, pay-TV sektörüyle telekomünikasyon ve medya pazarında hakim durumunda bulunan teşebbüslere ilişkin birleşme-devralma ve ortak girişim vakalarında izlediği politikasının devamı niteliğindedir. Bununla beraber bu karar, ilgili sektördeki rekabet ihlalleri ve pazar tanımı gibi kavramlara da yeni açıklamalar getirmekte. Ayrıca gelecekte oluşabilecek işlemlerde tarafların Komisyon’un görüşleri doğrultusunda hareket etmelerini sağlayacak, ilginç sonuçları da içerisinde barındırmaktadır.