Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kurucu Antlaşma’nın 81 ve 82 Maddelerine İlişkin Vakaların Yürütülmesinde Komisyon ve Üye Ülke Rekabet Otoriteleri Arasında İşbirliği

I. Üye Ülkelerin ve Komisyon’un Rolleri

Rekabet politikaları söz konusu olduğunda Topluluk ve Üye Ülkelerin farklı görev ve yetkileri olduğu kuşkusuzdur. Nitekim, Topluluk AT rekabet kurallarının uygulanmasında yetkili kılınmışken, Üye Ülkeler ise milli mevzuatlarının yanı sıra Kurucu Antlaşma’nın 81 ve 82 maddelerinin uygulanmasında da katılımcı bir rol üstlenmektedirler. Üye Ülkelerin bu katılımı sonucunda ortaya çıkan görev dağılımı, doğal olarak alınan kararların Topluluk vatandaşlarına daha adil bir şekilde yansıması sonucunu doğurmaktadır. Üye Ülkeler ile Komisyon arasındaki işbirliği, genel anlamda, rekabet ihlalinin boyutu ve yaptırımın amaçlanan etkisi prensiplerine dayanmaktadır.

Topluluk Rekabet Hukuku’nun gereklerinin Topluluk mevzuatı tahtında ve Adalet Divanı ve Bidayet Mahkemesi kararları sonucunda oluşan içtihatlar doğrultusunda yerine getirilmesi, bir tarafta Komisyon ve Üye Ülke rekabet otoriteleri diğer tarafta da milli yargı organları tarafından güvence altına alınmıştır.

Milli yargı organlarının görevi, özel kişilerin karşılıklı ilişkilerinden doğan menfaatlerinin gözetilmesidir2. Bu menfaatler ise Antlaşma’nın 81 (1) ve 82 maddeleri3 ve muafiyet tüzükleri4 kapsamındaki yasakların Adalet Divanı tarafından da tanınan doğrudan etkisinden kaynağını bulmaktadır.