Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Alman Ceza Muhakemesi Kanununun Kanun Yoluna İlişkin Hükümlerinin Türkçe Tercümesi

Feridun YENİSEY,Salih OKTAR

Üçüncü Kitap: Kanun Yolları

StPO § 296 (CMK 260) - Kanun yoluna başvurma yetkisine sahip olanlar: (1) Yargılama makamı kararlarına karşı kabul edilmiş olan kanun yollarına, hem Savcılık, hem de sanık başvurabilir.

(2) Savcılık kanun yollarına sanık lehine de başvurabilir.

StPO § 297 (CMK 261) - Müdafi: Müdafi, şüpheli için, onun açık iradesine aykırı olmamak şartiyle, kanun yoluna başvurabilir.

StPO § 298 (CMK 262) - Kanunî temsilci: (1) Şüphelinin kanunî temsilcisi, şüpheli için işlemekte olan süre içinde serbestce hukuken kabul edilmiş bulunan kanun yollarına başvurabilir.

(2) Böyle bir kanun yolu davası ve muhakemesi hakkında şüphelinin kanun yoluna başvurma hakkında geçerli hükümler uygulanır.

StPO § 299 (CMK 263) - Tutuklu olan şüpheli: (1) Serbest olmayan şüpheli, kanun yoluna ilişkin açıklamalarını, hürriyetinin kısıtlandığı yerdeki Asliye Mahkemesinin kalemine tutanağa geçirmek suretiyle yapabilir.

(2) Süre bitmeden tutanağa geçirildiği takdirde, süreye riayet edilmiş sayılır.

StPO § 300 (CMK 264) - Hatalı tanımlama: Hukuken kabul edilmiş olan kanun yolu başvurusunun adlandırılmasındaki hata, başvurunun geçerliliğine halel getirmez.

StPO § 301 (CMK 265) - Savcılığın başvurabileceği kanun yolları: Savcılık tarafından kanun yoluna gidilen her karar, şüpheli lehine değiştirilebilir veya bozulabilir.

StPO § 302 (CMK 266) - Geri alma, vazgeçme: (1) Kanun yolu başvurusunun geri alınması ve kanun yolu davasından vazgeçilmesi, başvuru süresi sona ermeden muteber bir şekilde gerçekleştirilebilir. Hüküm bir uzlaşmanın neticesi ise, başvurudan vazgeçilemez (§ 257c). Savcılık tarafından şüpheli lehine yapılan başvuru, şüphelinin rızası olmaksızın geri alınamaz.

(2) Müdafiin davayı geri alabilmesi için, bu konuda açıkça yetkili kılınmış olması şarttır.

StPO § 303 (CMK 266/3) - Karşı tarafın rıza göstermesi: Kanun yolu davası üzerine sözlü oturum yapılarak karar vermek gerekiyorsa, duruşma başladıktan sonra geri alma ancak karşı tarafın rızası ile gerçekleşebilir. Ancak, sanığın kanun yolunu geri alması için, katılanın rıza göstermesine ihtiyaç yoktur.

StPO § 304 (CMK 267) - Hukuken kabul edildiği haller: (1) Kanunda açıkça kanun yoluna gidilemeyeceği belirtilenler dışında; ilk muhakeme veya istinaf muhakemesi için yetkili kılınmış olan mahkemelerin ara kararlarına ve Başkanın işlem ve kararlarına, ön soruşturmadaki hâkimin ve naip veya istinabe olunan hâkimin kararlarına karşı itiraz yolu hukuken kabul edilmiştir.

(2) Tanıklar, bilirkişiler ve diğer şahıslar da, kendilerini ilgilendiren mahkeme ara kararlarına ve hakimin işlemlerine karşı itiraz yoluna başvurabilirler.

(3) Masraflar veya zorunlu giderlere ilişkin kararlara karşı, itirazın konusu 200 EURO'yu aştığı takdirde itiraz edilebilir.

(4) Federal Yargıtayın ara kararlarına ve hâkimlik adli tasarruflarına itiraz edilemez. Yüksek Eyalet Mahkemelerinin ara kararlarına ve hâkimlik işlemlerine karşı da itiraz yolu tanınmamıştır; fakat Yüksek Eyalet Mahkemesinin ilk mahkeme olarak yetkili olduğu işlerde, aşağıda sayılan ara kararları ve hâkimlik işlemlerine karşı itiraz edilebilir;

1. tutuklamaya, geçici olarak müşahede altına almaya, gözlem için müşahede altına almaya, el koymaya, aramaya veya 101'inci madde 1'inci fıkrasında tanımlanan tedbirlere ilişkin olanlar,

2. son soruşturmanın açılmasını reddeden veya davanın bir muhakeme engeli dolayısıyla düşmesine neden olanlar,

3. sanığın yokluğunda duruşma yapılmasına karar veren (§ 231a) veya alt yetkili bir mahkemeye göndermeye dair olanlar,

4. dosyayı incelemeye ilişkin olanlar veya,

5. cezanın tecili kararının geri alınmasına, verilen cezanın kaldırılmasına ilişkin ve evvelce saklı tutulmuş cezaya hükme dilmesine ilişkin olanlar (§ 453, fıkra 2, cümle 3), geçici tedbirlerin kaldırılmasına ilişkin olanlar (§ 453c), mütebaki cezanın teciline ve bunun kaldırılmasına ilişkin olanlar (§ 454, fıkra 3, 4), yargılamanın yenilenmesine ilişkin olanlar (§ 372, cümle 1) veya 440, 441 fıkra 2 ve 442'nci maddelere göre verilen mülkiyetin Devlete intikali, müsadere veya kullanılmaz hale getirme kararlarına ilişkin olanlar; 138d madde 6'ncı fıkra saklıdır.

(5) Federal Yargıtay yanındaki araştırma hâkiminin adli kararlarına karşı (§ 169/1) sadece, karar tutuklamaya, geçici olarak müşahede altına alınmaya, elkoymaya, aramaya veya 101'inci madde 1'inci fıkrasında tanımlanan tedbirlere ilişkin olduğu takdirde itiraz edilebilir.

StPO § 305 (CMK 267) - Kovuşturma evresinde itiraz yoluna başvurulamaması: Davaya bakmakta olan mahkemelerinin hükümlerine esas teşkil eden ön kararlarına karşı itiraz yoluna gidilemez. Tutuklamaya, geçici olarak müşahede altına almaya, elkoymaya, araç sürme izninin geçici olarak geri alınmasına, meslek ve sanatın icrasının geçici olarak men'ine veya düzeni sağlayacak veya zorlayacak tedbirler ile, üçüncü şahısları ilgilendiren kararlara karşı itiraz yolu saklıdır.

StPO § 305a (CMK 267) - Tecil konusundaki ara karara itiraz: (1) 268a madde 1 ve 2'nci fıkrasında söz konusu olan ara kararlara karşı itiraz yolu hukuken kabul edilmiştir. Bu itiraz sadece, verilmiş olan kararın kanuna aykırı olması sebebine dayandırılabilir.

(2) Ara karara karşı itiraz yoluna gidilmiş ve hükme karşı da hukuken kabul edilebilir temyiz davası açılmışsa, temyiz mahkemesi bu itiraz hakkında da karar vermeye yetkilidir.

StPO § 306 (CMK 268) - İtiraz usulü; yerindelik sebebiyle inceleme merciine gönderilmemesi: (1) İtiraz, kararı veren mahkemenin veya Başkanı tarafından karar verilen mahkemenin kalemine tutanağa geçirilmek koşulu ile veya yazılı şekilde yapılır.

(2) Kararına itiraz edilen mahkeme veya Başkan, itirazı yerinde bulursa, kararını düzeltir; aksi takdirde derhal, en geç üç gün içinde, itirazı incelemeye yetkili olan mercie gönderir.

(3) Bu hükümler, soruşturma evresinde yetkili olan hâkim ve istinabe olunan veya naip hâkim kararları hakkında da uygulanır.

StPO § 307 (CMK 269) - İnfazı engellememesi: (1) İtiraz yoluna başvurulması, itiraz edilen kararın yerine getirilmesini engellemez.

(2) Ancak, kararına itiraz edilmiş olan mahkeme, Başkan veya hâkim ve de kararı inceleyecek olan merci, kanun yoluna başvurulmuş olan kararın yerine getirilmesini erteleyebilirler.

StPO § 308 (CMK 270) - İnceleme merciin yetkileri: (1) İnceleme mercii, kanun yoluna başvurulmuş olan kararı, itiraz davacısının hasmına itiraza karşı mütalâasını açıklaması için, itirazı bildirmeksizin, kendisi aleyhine değiştiremez. Bu hüküm 33'üncü madde 4'üncü fıkra, 1'inci cümlesindeki hallerde uygulanmaz.

(2) İnceleme mercii, maddî olaya ilişkin araştırmaların yapılmasına karar verebileceği gibi, bu araştırmaları kendisi de yapabilir.

StPO § 309 (CMK 271) - Karar: (1) İtiraz hakkında karar, sözlü oturum yapılmaksızın verilir; gerek görüldüğü hallerde Savcılık dinlenir.

(2) İtiraz davası yerinde görülürse, itiraz merci, aynı zamanda itiraz konusu hakkında da karar verir.

StPO § 310 (CMK 271/4) - İtiraz üzerine verilen karara itiraz: (1) Eyalet mahkemeleri veya Mahkemelerin Kuruluş Kanunun 120/inci maddesinin 3'üncü fıkrasına göre yetkili olan Yüksek Eyalet Mahkemesi tarafından itiraz üzerine verilen ara kararları,

1. tutuklamaya,

2. geçici olarak müşahede altına almaya, veya

3. eşya üzerinde 111d madde ile bağlantılı olarak 111b madde 2'nci fıkrasına göre verilen ihtiyati tedbir kararı 20.000 Avro üstünde bir değere ilişkin olduğu takdirde, ikinci bir itiraz davasına konu teşkil edebilirler.

(2) Diğer hallerde, itiraz üzerine verilen kararlara karşı tekrar kanun yoluna başvurulamaz.

StPO § 311 (CMK 268) - Acele itiraz: (1) Acele itiraz hakkında aşağıdaki özel hükümler uygulanır.

(2) İtiraz davası bir hafta içinde açılır; süre, kararın bildirilmesi ile (§ 35) işlemeye başlar.

(3) Mahkeme, hakkında itiraz yoluna başvurulmuş kararını düzeltmeye yetkili değildir. Ancak, mahkeme itiraz davasını açan kişiyi henüz dinlemiş olmadığı olay veya ispat sonuçlarını, başvurucu aleyhine değerlendirmiş ve bunların daha sonra ileri sürülmesi nedeniyle, itirazın yerinde olduğu kanaatine varırsa, mahkeme itiraz isteğine uygun olarak, kararını düzeltebilir.

StPO § 311a (CMK 271/1) - Karşı tarafın sonradan dinlenmesi: (1) İtiraz mercii, itiraz davacısının karşı tarafını dinlemeksizin itiraz davasını kabul etmişse ve verdiği karara karşı kanun yolu yoksa, ve de karşı tarafı dinlemeksizin karar vermesinden doğan aleyhte durum halen devam etmekte ise, mahkeme karşı tarafı kendiliğinden veya talep üzerine sonradan dinler ve talep üzerine karar verir. İtiraz mercii kararını talep olmaksızın da değiştirebilir.

(2) Bu kararın verilmesi usulü hakkında 307'nci ve 308'inci madde 2'nci fıkra ve 309'uncu madde, 2'nci fıkra hükümleri uygulanır.