Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Bir Avukatın Görüşleri: Almanya’da İstinaf ve Temyizin En Çok Tartışılan Sorunları

Annemarie GÖSSEL,Salih ÖZKAN

I. Giriş

Bugün benim konum Almanya genelinde temyizde yaşanan sorunlardır. Alman Teşkilat Kanunu (GVG) ve Ceza Muhakemesi Kanununun (StPO) ilgili hükümleri bilindiğini varsayacağım kadar önceki bildirilerde etraflıca incelendi.

Temyiz dilekçesinin verilmesi ile ortaya çıkan problemlere ilişkin avukatlar açısından bir bakış sağlama imkânı veren bu sempozyumu düzenleyen kişilere teşekkürü borç bilirim.

Son 15 yıldaki ceza muhakemesine ilişkin reformlar bir avukatın haya-tını maalesef daha da kolaylaştırmadı. Meslektaşlar arasında bunlar açıktan açığa “hukuku engelleme reformları” olarak alay konusu ol-maktadır - ki aynı durum hukuk muhakemesinde de geçerlidir. Giriş şartları sürekli olarak değiştirilmekte, budanmakta, ağırlaştırılmaktadır.

Amaç başta ilk derece mahkemeleri olmak üzere dolup taşan sayılarda-ki davaların yükünü hafifletmeydi. Artan sayılardaki bu davalara karşı hukuki güvenlik de kuşkusuz sütten çıkmış ak kaşık değildir. Ancak aynı zamanda -devlet tarafından- para karşılığı zorunlu müdafilik ya da adli yardım kurumların, ki her ikisi de az gelirli hak arayanlar için düşünülmüştür, bu kişilerin mahkemeye girişlerini sağlamak amaçlı olup, payları bulunmaktadır.

Hakimler ve avukatlar arasındaki iletişimin her iki tarafında da lekesiz olduğu söylenemez.

II.

Şayet temyizin sorunlarını afiş şeklinde göstermek gerekirse üç anahtar kelime durumu özetleyebilir: a) fazlasıyla karmaşık, b) fazlasıyla şekli, c) kanunlaşmanın gerekli olduğu yerlerde çok az kanunlaşmış.

Her ne kadar çelişkili görünse de ilerde de görüleceği üzere çözülecek-tir.

Temyiz ile ilgili değinilen zorluklara daha uygulamaya dönük ve/veya taktik doğasından kaynaklanan iki diğer sorun daha eşlik etmektedir.

Burada kastettiğim sorunlar lehine ya da aleyhine karar bağlamında istinafı atlayarak temyize başvurmanın ve temyize hazır avukatın daha önce-ki istinaf merciinin duruşma tutanağı nedeniyle karşılaştığı sorunlardır.

III.

Tek tek bakıldığında: