Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

IGUL Direktörü
 Sayın Prof. Dr. Feridun Yenisey’in 
Sunuş Yazısı

Feridun YENİSEY

Ülkemizde 2016 yılında Bölge Adliye Mahkemelerinin faaliyete geçmesiyle birlikte, uygulamada pek çok soru gündeme gelmiştir. Gerek istinaf kanun yolunun gerekse istinaf sonrası temyiz kanun yolunun daha iyi anlaşılabilmesi ve soruların uzmanlar tarafından cevaplanabilmesi için öncelikle BAU Berlin kampüsünde 15 Kasım 2016 tarihinde Alman hakimlerin katılımı ile ve İstanbul’a video konferans yoluyla yansıtılarak gerçekleştirilen toplantının ardından, Türkiye Adalet Akademisi ve Yargıtay Birinci Başkanlığı ile de farklı tarihlerde toplantılar gerçekleştirilmiştir.

Daha sonra ise 23 Eylül ve 24 Eylül 2017 tarihlerinde, Türkiye Adalet Akademisi işbirliği ile Üniversitemizde, 25 Eylül 2017 tarihinde ise Ankara’da Yargıtay Birinci Başkanlığı nezdinde yine Üniversitemiz işbirliği ile “Birinci Yılında İstinaf ve Temyizde Karşılaşılan Sorunlara Mukayeseli Hukukun Cevapları Sempozyumu” düzenlenmiştir. Önceki toplantıların devamı niteliği taşıyan bu sempozyuma, istinafın uzun yıllardır uygulandığı ülkelerden biri olan Almanya’dan gelen akademisyen ve uygulamacı hukukçuların katılımı sağlanmıştır.

Sempozyumda sunulan tebliğlerin kalıcı olması, daha geniş bir kitleye ulaşması ve uygulamada ortaya çıkan sorunlar karşısında başvurulabilecek bir kaynak teşkil edebilmesi adına, Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi’nin özel sayısı olarak basılmıştır. Türkiye Adalet Akademisi tarafından önceki toplantıların tebliğlerinin yer aldığı kitap da ayrıca basılmıştır ve bu dergi ile birlikte bir bütün teşkil edecektir.

Almanya’dan gelen konuşmacıların kendi ülkelerindeki problemleri bizim iç hukukumuzdaki sorunlarla karşılaştırarak çözümler önerdiği bu mukayeseli hukuk çalışmalarının taşıdığı büyük önem nedeniyle 2018 yılında da yeni sempozyumlar düzenlenerek sürdürülmesi planlanmaktadır. Bu kapsamda, 2018 yılında Mart ve Mayıs aylarında kendilerini yeniden ağırlayacağımız kesinleşen, hakim Holger Rothfuß ve Prof. Dr. Karl Heinz Gössel ile avukat Annemarie Gössel tarafından verilecek bilgiler ile istinaf kanun yolunun en sorunsuz şekilde işlerliğini sağlamak gayretlerine katkıda bulunmayı arzuluyoruz.

Gerçekleştirdiğimiz tüm bu çalışmalarda bilime verdiği destek için Yargıtay Birinci Başkanlığı’na, uygulamacılar ile bizi buluşturan Türkiye Adalet Akademisi’ne ve her türlü desteği sağlayan Bahçeşehir Üniversitesi Rektörlüğü’ne çok teşekkür ediyorum.