Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Bahçeşehir Üniversitesi Dekanı
 Sayın Prof. Dr. Ayşe Nuhoğlu’nun
 Sunuş Yazısı

Ayşe NUHOĞLU

İstinaf kanun yoluna ilişkin Ceza Muhakemesi Kanunu hükümleri Temmuz 2016’da yürürlüğe girdikten sonra uygulamada birçok sorun ortaya çıkmıştır. Uygulamada ortaya çıkan bu sorunların çözümünde yardımcı olabilecek en yakın hukuk sistemi olarak, istinaf kanun yolunun yüzyılı aşkın süredir uygulandığı Alman hukuk sistemi olduğu düşünüldüğünden, Alman uygulamacı ve teorisyenleri ile toplantılar planlanmıştır. Planlanan toplantılardan biri de teşrif ettiğiniz bu toplantı olup, ileriki tarihlerdeki diğer toplantılara da teşrifleriniz bizi onurlandıracaktır.

Bilindiği üzere 04.12.2004 tarihinde kabul edilen 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nda olağan kanun yolları içinde istinaf kanun yoluna da yer verilmiş, ancak istinafa ilişkin hükümlerin uygulanması Bölge Adliye Mahkemelerinin kuruluşuna kadar ertelenmiştir. 26.09.2004 tarihinde kabul edilen 5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun 19.10.2004 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanmış, geçici 2. maddesinde, Bölge Adliye Mahkemelerinin kuruluşları, yargı çevreleri ve tüm yurtta göreve başlayacakları tarihin Resmi Gazetede ilan edileceği hüküm altına alınmıştır. Adalet Bakanlığı’nın 07.11.2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararı ile de 20.07.2016 tarihinde göreve başlayacağı belirtilmiştir.

Bölge Adliye Mahkemelerinin göreve başladıklarından bu yana, Ceza Muhakemesi Kanunundaki istinafa ilişkin hükümlerde değişiklikler yapılmış ve yapılmaya da devam etmektedir. Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi olarak, gerek ortaya çıkan sorunların çözümünde yardımcı olması gerekse kanun değişiklilerinde kanun koyucuya bir nebze de olsa yol göstermesi amacıyla konuyu ayrıntılı bir şekilde uzmanlarıyla tartışmak amacıyla hareket ettik.

Birçok toplantı gibi birlikte düzenlediğimiz bu toplantı için de Yargıtay Birinci Başkanlığı’na, Türkiye Adalet Akademisi’ne, katılımcılara ve 2015 yılında en çok bilimsel toplantı düzenleyen hoca ödülünü alan Prof. Dr. Feridun Yenisey Hocama teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.