Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İşçiden Eğitim 
Giderlerinin Geri 
Alınmasına Dair Esaslar

Öcal Kemal EVREN

I. GİRİŞ

İş hukuku sistemimiz içinde, özellikle iş sözleşmesinin feshi halinde ortaya çıkan bir sorun da işverenin işçi için, gerek işe başlamadan önce gerek iş sözleşmesi devam ederken aldırdığı veya verdiği eğitimlere ilişkin masrafları işçiden istemesidir. Bu durum, uygulamada özellikle öğretmenlik, bankacılık, üst düzey yöneticilik gibi pozisyonlarda çalışacak olan nitelikli işgücü için yapılan bu tür eğitim faaliyetleri sonucu işverenin katlandığı masrafların, akdin düzenlenmesi esnasında veya feshinde işçiden alınmasını sağlamaya yönelik sözleşmesel düzenekleri yahut davaları da beraberinde getirmektedir.

Bu konuda iş sağlığı ve güvenliği konusu hariç olmak üzere iş hukuku sistemi içinde bir düzenlemeye rastlanmamaktadır. Bu durum Yargıtay kararlarını daha da önemli hale getirmektedir. Bu noktada Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin konuyla ilgili Esas No. 2007/27538, Karar No. 2008/25446, 06.10.2008 tarihli ve Esas No. 2008/23997, Karar No. 2010/10664, 15.04.2010 tarihli kararlarının konu ile ilgili ayrıntılı hususlar içerdiği görülmektedir.

Bu önemi nedeniyle, incelenmeye çalışılacak konu yukarıda belirtilen Yargıtay kararlarıyla da desteklenerek öncelikle kavram ve sonrasında eğitim giderlerinin geri istenmesi esasları çerçevesinde irdelenmeye çalışılacaktır.