Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Adlî Para Cezası ve İnfazı

Hüsnü Aldemir

Suç karşılığında öngörülen ve mahkeme tarafından hükmedilen para cezası ile idarî yaptırım olarak uygulanan diğer para cezaları arasındaki kavram karışıklığını önlemek için, ceza hukuku yaptırımı niteliğindeki para cezası olarak belirlenen “adlî para cezası” kural olarak hapis cezasına seçenek yaptırım şeklinde kabul edilmiştir. Uygulamada adlî para cezası ya kısa süreli hapis cezasından çevrilerek veya doğrudan doğruya verilmektedir. Adlî para cezasının verilme şekli, infaz hukuku açısından önemli farklılıklar arz etmektedir. Makalede, adlî para cezasının anlamı, hesaplama şekli, çeşitleri ile infazı yakından incelenmiştir.

Adlî Para Cezası, Bir Gün Karşılığı Adlî Para Cezası, Dolandırıcılık, Tam Gün Sayısı, Tekerrür, Adlî Para Cezasının İnfazı, Hükümlü, Hürriyeti Bağlayıcı Ceza, Ödeme Emri.

A- Adlî Para Cezası

Ceza Kanunlarında yapılan değişikliklerle suç karşılığında öngörülen ve mahkeme tarafından hükmedilen para cezası ile idarî yaptırım olarak uygulanan ceza hukuku yaptırımı niteliğindeki para cezasının adı “adlî para cezası” olarak belirlenmiştir.

Adlî para cezası , kural olarak hapis cezasına seçenek yaptırım şeklinde kabul edilmiştir. Bunun sonucu olarak hapis cezası ve adlî para cezasının seçenek yaptırım olarak öngörüldüğü durumlarda, hâkim tarafından hapis cezasına hükmedilmiş olması durumunda, bu hapis cezası Türk Ceza Kanunu’nun 50’nci maddesinde öngörülen adlî para cezasına çevrilemeyecektir (m. 50/2). Örneğin TCK’nın 86/2, 89/1, 99/2 ve 100/1. maddelerinde hapis cezasına seçenek adlî para cezası öngörülmüştür. Hakim bu maddelerde hapis cezasına hükmetmiş ise bu halde hapis cezası kısa süreli de olsa artık adlî para cezasına çevrilemez. Bununla birlikte Kanun’un 50’nci maddesinde öngörülen diğer seçenek yaptırımlara çevrilmesi mümkündür. Çünkü, sınırlama yalnızca adlî para cezasına çevrilme konusundadır.

TCK’nın özel hükümlerinde bulunan tüm maddeler incelendiğinde, bazı maddelerde sadece adlî para cezası bulunmasına karşılık bazı maddelerde ise adlî para cezasının veya hapis cezası seçenekli olarak belirlendiği anlaşılmaktadır. Yine özellikle ekonomik çıkar amaçlı suçlarda suçun işlenmesiyle bir çıkar elde edildiği kesin olarak kabul edilmekle birlikte bunun miktarının belirlenemediği durumlara özgü olarak, hapis cezasının yanı sıra adlî para cezasının da öngörülmüş olduğu anlaşılmaktadır.