Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Mahkemenin 
iddianameyi İnceleme Süresi

Özkan GÜLTEKİN

1412 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununda bulunmayan “İddianamenin İadesi” kurumu, 01.06.2005 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 174’üncü maddesi ile ceza usul hukukumuzdaki yerini almıştır. İddianamenin iadesi kurumuyla, soruşturma evresinin iyi bir şekilde yapılması ve iyi hazırlanmış bir dosya ile kovuşturma evresinin kısa sürede sona ermesi sağlanmak istenmiştir . Mahkeme tarafından, iddianamenin ve soruşturma evrakının verildiği tarihten itibaren on beş (15) gün içinde, soruşturma evresine ilişkin bütün belgeler incelendikten sonra, eksik veya hatalı noktalar belirtilmek suretiyle iddianame iade edilmez ise, kabul edilmiş sayılır. On beş günlük sürenin dolması veya süre dolmadan esas defterine kayıt havalesiyle iddianame kabul edilerek kamu davası açılmış olur ve kovuşturma evresi başlar. Ceza muhakemesi hukukunda süreler; kural olarak Kanun tarafından kesin olarak öngörülmüş süreler olup, bunlar “hak düşürücü”, “koruyucu” ve “düzenleyici” süreler olarak adlandırılır. İddianamenin iadesi için Kanunda öngörülen on beş günlük sürenin hukukî niteliği, başlangıcı ve bitişi, öğretide tartışma konusu olmuştur. Bu çalışmada, bu konu irdelenerek bu sürenin niteliği, başlangıcı ve bitişi ile ilgili öğretideki farklı görüşlere de yer verilmek suretiyle bir sonuca ulaşılmıştır.

İddianame, İddianamenin Düzenlenmesi, İddianamenin İncelenmesi, İddianamenin Kabulü, İddianamenin İadesi, Mahkeme, Cumhuriyet Savcısı, Soruşturma, Süre, Yargılama.

I. İDDİANAME VE İDDİANAMENİN DÜZENLENMESİ

5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 170’inci maddesinin 1’inci fıkrasına göre; kamu davası açma görevi, Cumhuriyet savcısı tarafından yerine getirilir. Yine aynı maddenin 2’nci fıkrasında soruşturma evresi sonunda toplanan delillerin, suçun işlendiği hususunda yeterli şüphe oluşturması hâlinde; Cumhuriyet savcısının, bir iddianame düzenleyeceği hüküm altına alınmıştır.

5271 sayılı CMK’nın 170’inci maddesinin 2’nci fıkrasında, kamu davasının açılabilmesi için “yeterli şüphe3nin varlığı aranmıştır.

İddianame, isminin sonundaki “name” sözcüğünden de anlaşılacağı üzere, yazılıdır4. İddianame, Cumhuriyet savcısı tarafından şüphelinin veya şüphelilerin cezalandırılması istemiyle yetkili ve görevli mahkemeye hitaben düzenlenen ve kamu davasının açıldığını gösteren belgenin adıdır5.