Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yargıç ve Savcılar Birliği Üzerine Bir Değerlendirme

Ali Rıza AYDIN

Evrensel yargı bağımsızlığını ve tarafsızlığını, yargıç ve savcı güvencesini, insan hak ve özgürlüklerinden yararlanmayı, hukukun üstün ve egemen olmasını, mesleki sorunların paylaşılarak çözüm üretilmesini amaç edinen “YARGIÇ VE SAVCILAR BİRLİĞİ”, 26.06.2006 günü dernek statüsünde tüzel kişilik kazanarak kurulmuştur. Bu çalışmada, Birliğin kuruluş amacı, kuruluşu etkileyen unsurlar, serbest iradeyle örgütlenme ile yargı bağımsızlığı arasındaki ilişki, dernek statüsü ile yasayla kurulu birlik statüsünün karşılaştırılması, yargıç ve savcıların Dünya ve Avrupa’da örgütlenmeleri konuları değerlendirilmiş; kısa adı YARSAV olan Birliğin farklılıkları senteze dönüştürerek yargı bağımsızlığını etkileyen tüm olumsuzlukların giderilmesi; yargıçların ve savcıların sorunlarının giderilmesi için ortak çalışma birliği yapılması konularında önemli bir fırsat olduğu belirtilmiştir.

Yargıç ve Savcılar Birliği, Yargı Bağımsızlığı, Temel Hak ve Özgürlükler, Dernek Kurma Özgürlüğü, Serbest İradeyle Örgütlenme, Birleşmiş Milletler Yargı Bağımsızlığı Temel İlkeleri, Dünya Yargıçlar Birliği

Giriş

Evrensel yargı bağımsızlığının ve tarafsızlığının, yargıç ve savcı güvencesi nin sağlanmasını, insan hak ve özgürlüklerinden yararlanmayı, hukukun üstün ve egemen olmasını, meslek sorunlarının paylaşılarak çözüm üretilmesini amaç edinen “YARGIÇ VE SAVCILAR BİRLİĞİ”, yargıç ve savcıların mesleki örgütü olarak 501 kurucu üyenin katılımıyla 26.6.2006 günü, dernek statüsünde kurulmuş ve kuruluş bildirgesinin verilmesiyle de yasa gereği aynı gün tüzel kişilik kazanmıştır.

Anayasa’nın 33. maddesine ve 5253 sayılı Dernekler Kanunu hükümlerine dayanılarak kurulan ve kısa adı “YARSAV ” olan Birlik, yüksek yargı organlarında, adli ve idari yargıda görev yapan tüm yargıç ve savcıları kapsayan yapısıyla Türkiye’de, tüm yargıç ve savcıları temsil etme amacıyla ve serbest irade ile kurulan ilk ve tek yargıç ve savcı meslek örgütüdür.

Dernekler, kuruldukları tarih dilimindeki siyasal, kültürel, ekonomik ve hukuksal koşulları bünyelerine yansıtırlar. Yargıç ve savcılarla ilgili bir derneğin de tarihsel süreçle birlikte kurulduğu dönemden ve bu dönemin koşullarından etkilenerek amaçlarını ortaya koyması kaçınılmazdır.